Żółte owoce/warzywa i ich właściwości

właściwości żółtych owoców

Tym razem żółte (i pomarańczowe) owoce i warzywa oraz ich właściwości:) – przeczytaj i przekonaj się, że warto pamiętać o nich komponując swoje posiłki!

Banany – ogromna dawka potasu, który zapobiega skurczą mięśni (głównie łydek), poprawia koncentrację i słabą pamięć, reguluje ciśnienie krwi oraz pracę jelit, jego brak sprawia, że skóra jest mocniej wysuszona, a trądzik bardziej intensywny, pojawiają się także problemy z krzepnięciem krwi.
Duże źródło błonnika, który chroni przed tyciem. Zalecane jest spożywanie bananów po posiłku – zmniejsza występowanie wzdęć.
Dodatkowo posiada: magnez, kwas foliowy, witaminy: A, B1, B2, B3(PP), B5, B6, C, D, E i K.
Jeśli masz akurat stresujący czas w życiu – jedz banany – koją nerwy:)
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać bananów, gdyż szybko podnoszą poziom cukru.

Cytryna – bardzo duża dawka witaminy C, która wzmacnia odporność. Posiada bioflawonidy działające antyoksydacyjnie, usuwa wolne rodniki. Posiada witaminy A i składniki mineralne: potas i wapń. Picie na czczo ciepłej wody z cytryną pomaga oczyścić wątrobę i jelita.

Papaya – zawiera duże ilości witaminy C, wapnia, potasu, żelaza, taminy i magnezu. Posiada także papainę, która pomaga na problemy żołądkowe i niestrawność. Papaya zalecana jest dla cukrzyków, pomaga kontrolować cukrzycę, a nawet zwalczać, posiada także związki chemiczne między innymi likopen, który bardzo korzystnie wpływa na leczenie raka.
Zmniejsza szanse zawału, jest zalecana dla osób z nadciśnieniem.
Podobno papaya pomaga zwiększać płodność. (Badania Mariana Naseema).

Pomarańcze – dużo witamin B, witaminę C, kwas foliowy, potas, błonnik, flawonoidy (wzmacniające działanie witaminy C).

Mandarynkiwitaminy A i C wspomagają układ odpornościowy, zmniejszają działanie wolnych rodników, poprawiają wygląd skóry. Mandarynki chronią pred chorobami oczu i pomagają zwalczać otyłość. Zapobiegają chorobom serca. W skórce znajduje się nobiletyna, która jest zbawienna na odkładające się w wątrobie tłuszcze.
Związek pozyskiwany ze skórek niszczy pewne rodzaje komórek nowotworowych (odpowiedzialnych za raka wątroby).
Poprawiają trawienie, przyśpieszają proces oczyszczania toksyn z organizmu.
Kobiety w ciąży powinny jeść mniejszą ilość by zminimalizować ryzyko wystąpienia alergii (tyczy się to wszystkich cytrusów).

Papryka żółta – zawiera bardzo dużo luteiny i zeaksantyny – unieszkodliwiają one wolne rodniki w siatkówce oka dzięki czemu mamy lepszy wzrok. Papryka posiada także dużo witaminy B,  wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi i błonnika.

Palemo – cytrus posiadający najwięcej witaminy C! Wzmacnia układ odpornościowy – lepiej niż pomarańcze! Reguluje ciśnienie oraz pracę serca dzięki ogromnej ilości potasu. Zawiera go prawie tyle samo co pomidor. Polecany dla osób mających problemy z nadciśnieniem.
Miąższ i skórka zawierają pektyny – zmniejszają tempo odkładania się tłuszczów w tętnicy, minimalizują rozwój miażdżycy.
Zawiera bioflawonidy – przeciwutleniacze hamujące rozwój komórek rakowych (uwaga – znajdują się w skórze i błonach pomiędzy cząstkami! Są gorzkie, ale warto je jeść!)
Sok z tego owocu jest zasadotwórczy, dzięki czemu jest pomocny przy problemach ze zgagą.

Jabłka żółte – dużo błonnika, pektyny, witaminy C oraz potasu. Posiadają także żelazo, cynk, magnez, kwas foliowy, wapno – utrzymują równowagę kwasowo-zasadową. Wspomagają trawienie (kawsy jabłkowe i cytrynowe). Posiadają kwercetyne – likwiduje wolne rodniki, a także ma działanie antyrakowe. Nie wolno jeść na pełny żołądek – fermentują.

Cukinia żółta – dużo witaminy C, A, K oraz witamin z grupy B, beta-karoten, flawonoidy, sole mineralne – wpływa bardzo korzystnie na odporność organizmu. W 90 % składa się z wody, dlatego nie jest kalorycznym warzywem. Dobrze wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodzi nadkwaśność, wpływa korzystnie przemianę materii.

Ananas –  witaminy A, B1, B2, B6, PP, C, cukry, błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, kwas foliowy, bromelainę (wspomaga procesy trawienne). Zalecane jest zjedzenie ananasa po posiłku! Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, rozkłada białka. Wspaniały przy zapaleniach stawów – ma działanie podobne do ibuprofenu.
Wspomaga gojenie ran, siniaków, oparzeń, opuchnięć, odkaża, usuwa martwe tkanki po ranach oparzeniowych. Pomocny przy alergii i chorobach dróg oddechowych oraz przy problemach z trawieniem. Rozjaśnia skórę, likwiduje przebarwienia (w kosmetyce).
Dla kobiet w ciąży sok z liści i niedojrzałe owoce mogą wywołać poronienie dlatego należy zachować ostrożność!

Grejpfrut żółty - Zawiera dużo witaminy C, A, beta-karoten, w witaminy z grupy B oraz potas – jednakże to czerwona i różowa odmiana jest najbogatsza w witaminę C. Przeciwdziała miażdżycy, obniża cholesterol. Ma dużo likopenu i karotenoidów, które chronią przed miażdżycą i nowotworami. Bardzo duża ilość błonnika.
Przed zjedzeniem grejpfruta wyszoruj go szczotką. by zmyć chemiczne konserwanty!

Pigwa – zawiera pektyne i tanine, potas, żelazo, magnez, wapń, siarkę, miedź, witaminę C, ryboflawinę, witaminy B2, B6, A, PP, B1, B5, kwas foliowy. Wzmacnia organizm, regeneruję wątrobę, wzmaga apetyt, hamuje wymioty, biegunkę i wzdęcia. Korzystna przy leczeniu grypy i przeziębień. Szeroko wykorzystywana w profilaktyce nowotworowej dzięki pektynie, która usuwa metale ciężkie i toksyny. Obniża poziom cholesterolu i cukru.
Pigwa zawiera najwięcej pektyn ze wszystkich owoców oraz nie przyswajają zanieczyszczeń środowiska. Nasiona zawierają nitrylozyd amygdaliny - który działa jak środek lekko przeczyszczający, polecane przy nieżytach żołądka i jelit, sok z pigwy jest bardzo dobry do płukania jamy ustnej i gardła oraz na zapalenie spojówek.

Kukurydza – zawiera skrobię, błonnik, białko, witaminy z gr. B, D, E, K, prowitaminę A, potas, sód, wapno, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod oraz selen. Jest silnym antyoksydantem. Reguluje miesiączkę, zwiększa popęd płciowy i obniża ciśnienie.

Śliwki – zawierają witaminy A1, B1, B2, B3, B6, C, E, K, błonnik, kwasy organiczne, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Mają działanie antyoksydacyjne – zmniejszają ryzyko nowotworu. Pobudzają pracę jelit, usuwają resztki pokarmu. Przeciwdziałają zaparciom. Chronią przed rakiem jelita grubego. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, dobrze wpływają na serce, hamują wchłanianie cholesterolu.
Poprawiają samopoczucie:). Mają niską kaloryczność, przy czym dają uczucie sytości. Oczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukrów. Poprawiają trawienie.

Morele – posiadają dużo błonnika, beta-karotenu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witamin PP, B oraz C. Zapobiegają anemii. Osoby cierpiące na nadkwasotę powinny jeść morele, przede wszystkim suszone. Są wspaniałe po treningu – przywracają równowagę kwasowo-zasadową.

Mango – zawiera związki polifenolowe, które mają działanie przeciw-utleniające, hamują rozwój wolnych rodników. Działają profilaktycznie i leczniczo. Obniżają poziom cukru we krwi. Naukowcy odkryli, że regularne sporzywanie mango daje lepsze efekty niż leki na cholesterol. Zawiera witaminę A, C, D i beta karoten. Zawiera glikozyd, który ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, zapobiega rozwoju miażdżycy.

Melon – bogaty w cukier, karoteny, witaminy B, PP, E, C, A, kwas pantotenowy, związki mineralne – dużo potasu. Gasi pragnienie, moczopędny, przeczyszczający. Idealny na czas rekonwalescencji po ciężkiej chorobie. osoby z cukrzycą powinny go unikać.

Gruszki żółte – zawierają dużo witaminy : A, B, C, E, PP. Mają działanie zasadowe – zapobiegają kwasicy. Posiadają bardzo dużą ilość potasu – którego niedobór powoduje wzmożone pocenie się podczas aktywności fizycznej. Sok z gruszek jest bogaty w garbniki, sprzyjają one usuwaniu zbędnych substancji z organizmu, sok zalecany jest przy zapaleniu dróg moczowych.
Mają właściwości przeciwgorączkowe, hamuje biegunki, wzmacnia organizm, przyśpiesza gojenie ran. Gruszki zalecane są na nudności.
Regulują ciśnienie, uszczelniają naczynia włosowate. Zawierają jod – który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Napar z gruszek jest wspaniały na przeziębienie, gorączkę i uporczywy kaszel. Można także stosować jako okłady na czoło przy bólach głowy i migrenie.

Pomidory żółte – dużo witaminy C, E oraz beta-karotenu. Chronią przed powstawaniem zmarszczek oraz zbyt szybkim starzeniem się. Posiadają witaminy z grupy B, K, PP. Są bogate w potas, wapno, magnez oraz żelazo. Posiadają także likopen – antyutleniacz. Posiadają również błonnik. Zapobiegają łamliwości i wypadaniu włosów.

Mam nadzieje, że nie pominęłam niczego?:)

3 Comments

  • Odpowiedz Lipiec 20, 2016

    anitka

    liczy się kolor, ilość, godzina posiłku i wiele innych rzeczy. Ja licze na mojego psychodietetyka, który mi pomaga codziennie wrócić do zdrowia i dobrej wagi. Gdyby ktoś był zainteresowany tutaj podaję namiar na Pana Mirka z Gdyni (58) 526 11 66

  • Odpowiedz Czerwiec 4, 2014

    xxxx

    Witam :)
    jakie aeroby warto wykonywac alby umozliwic jak najszybsze spalanie tłuszczu z rąk i ramion? może skakanka? Z gory dziękuje za odpowiedz ;)
    Młego wieczoru :)

    • Odpowiedz Czerwiec 4, 2014

      Janette

      Tłuszcz spalany jest równomiernie z całego ciała (jednakże zawsze efekty widać najbardziej tam gdzie tłuszczu było najmniej – wtedy mamy wrażenie, że np. tylko piersi się zmniejszają – dlatego polecam wykonywać ćwiczenia siłowe całego ciała od razu po treningu aerobowym).

      Jednakże, którykolwiek trening aerobowy byś nie wybrała (a wybierz koniecznie taki, który sprawia Ci przyjemność – nie ma sensu zmuszać się do ćwiczeń gdy inne dające taki sam to spalanie tłuszczu zacznie się po około 20-30 czasami 40 minutach (zależy od organizmu i diety jaką masz). Co do diety – by doszło do spalania konieczny jest ujemny bilans kaloryczny -jednakże, że nigdy nie byłam i nie będę zwolenniczką liczenia kalorii, bycia na diecie (bo powinnaś być na diecie redukcyjnej by spalać tłuszczyk) to po prostu jem zdrowo, jeżeli masz podobne podejście – polecam posiłki przygotowywane na parze, lekko strawnie, tak by nie zapychały żołądka czymś co się od razu odkłada jako tłuszczyk.
      Nie przejadaj się.
      Przed treningiem jedz około 3 godziny wcześniej – koniecznie białko ze względu na długi proces trawienia. Jeśli jednak wiesz, że nie masz takiej możliwości – zjedz owoce na pół godziny przed treningiem:).
      Po treningu wykonuj ćwiczenia siłowe ramion i pleców (najlepiej całego ciała) – dzięki czemu przyśpieszysz spalanie w okolicach pracujących mięśni.
      I nigdy, a to nigdy nie zapominaj o rozciąganiu gdy skończysz ćwiczyć! :)
      No to by było na tyle:) dziękuję i Tobie również życzę miłej nocki:)

Dodaj komentarz