- Używaj mniejszych talerzy
Nie ważne czy jesteś w trakcie utrzymywania swojej wagi czy próbujesz stracić kilka kilogramów, jedną z najlepszych rzeczy, jaką możesz zrobić dla swojej talii i zdrowia to zmniejszyć naczynia z których jesz. Profesor Brian Wansink z amerykańskiego uniwersytetu Cornella zajmujący się odżywianiem oraz badaniem zachowania konsumenta stwierdził, że przejście z talerzy o średnicy około 30 cm do średnicy 22 cm prowadzi do jedzenia 22% kalorii mniej. Zmniejszając swój talerz, wyeliminujesz ponad 5000 kalorii miesięcznie z diety. To naprawdę proste.
- Niech połowę Twojego posiłku stanowią warzywa lub owoce
Zalecane jest aby spożywać od 5 do 9 porcji dziennie (400-800 gramów). Jednak jest sposób aby nie trzeba było liczyć:
Przy śniadaniu napełnij miskę w połowie produktem zbożowym, a w połowie owocami (jagodami, malinami, bananami w plasterkach itp.).
Na 2 śniadanie zjedz mniejsze kanapki oraz 2 kawałki owoców.
Na obiad upewnij się, że na talerzu masz 50% sałaty, brokuł, szparag, kalafiorów czy innych warzyw.
Gwarantuje to, że masz wystarczającą ilość składników odżywczych i automatycznie redukuje ilość tłuszczu i kalorii, które konsumujesz (nie zwariujesz od tłustych dressingów).
- Nie jedz w biegu
Głównym problemem z szybkim pochłanianiem i połykaniem jedzenia jest to, że przeważnie spożywamy tak fast foody. I nawet niewielki, szybki obiad jak mały hamburger, małe frytki i dietetyczna cola dostarczają około 800 kalorii. Jest to o wiele więcej niż przeciętna kobieta chciałaby zjeść na obiad. Gdy jemy w podróży, nasze mózgi rejestrują żywność jako przekąski, niezależnie od tego ile kalorii spożywamy. Prowadzi to do przejadania się przy następnym posiłku.
- Im krótsza lista składników, tym lepiej.
Większość zdrowych dań ma tylko jeden składnik, dlatego wybierz brokuły, szpinak, jagody, marchew itd. Stworzenie dłuższej listy składników generalnie oznacza więcej cukru, soli, sztucznych aromatów. Więcej niezdrowych rzeczy.
- Pożywne jedzenie nie musi być drogie.
Z nielicznymi wyjątkami, odkryto, że inteligentne zakupy mogą kosztować mniej. Faktem jest, że można oszczędzanie powiązać z kupowaniem zdrowych produktów. Zakupienie małych pojemników na sałatki, które przygotuje się w domu oraz zrobienie kanapek z chleba ciemnego oraz warzyw, jest tańszą i często smaczniejszą opcją niżeli wydawanie pieniędzy podczas przerwy w restauracji, piekarni czy w fast foodach.
- Poświęć dodatkowe dziesięć minut dziennie na przygotowanie zdrowych posiłków.
Przeznaczając kilka minut na planowanie bardziej pożywnego jedzenia, inwestujesz w swoje zdrowie i Twojej rodziny. Badania z UCLA sugerują, że zdrowe, domowe gotowanie zabiera tylko około dziesięć minut więcej, niż przygotowanie posiłku, w którym używa się przetworzonych lub gotowych potraw. I nie zapominaj: otyłość, cukrzyca i choroby serca wszystko to prowadzi do wizyt u lekarza i w szpitalu, które zabierają dużo czasu.
- Przekwalifikuj swoje podniebienie.
Jak każde dziecko lub wybredny smakosz może zaświadczyć, przyzwyczajenie do konkretnych smaków jest potężnym czynnikiem preferencji smakowych. Na szczęście kubki smakowe są podatne na zmiany i można nauczyć się doceniać nowe i subtelne smaki. Kiedy zmieniasz przyzwyczajenia kubków smakowych z posiłków o wysokiej zawartości tłuszczu, cukrów i niezdrowego jedzenia na zdrowe odżywianie, może to potrwać od jednego do dwóch tygodni zanim Twoje kubki smakowe się zaaklimatyzują. Nie spodziewaj się kochać nowe smaki od razu (a już na pewno nie oczekuj tego od dzieci). Wystarczy zachować poda
- Przestań jeść, zanim poczujesz sytość.
Zwolnij tempo spożywania posiłków. Zwróć uwagę na to, co jesz. Rób sobie przerwę jeśli będziesz w 80 procentach pełna. Po przerwie prawdopodobnie okaże się, że „prawie pełna” w zupełności wystarczy. Badania wskazują, że jedząc w pośpiechu, można przytyć do 9 kg rocznie.
- Staraj się w miarę możliwości jeść obiad z całą rodziną
Nie ważne czy będziesz tylko Ty i Twój małżonek czy rodzina składająca się z 12 osób, ważne aby wszyscy traktowali godziny obiadowe jak święto. Dzieci, które jedzą z rodzicami są mniej skłonne do spożywania śmieci, rzadziej się przejadają oraz istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że będą miały problemy z nadwagą. Rodzice, którzy jedzą wspólne posiłki z dziećmi twierdzą że czują większą satysfakcję z życia rodzinnego. Na podstawie wielu badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Minnesocie oraz Narodowego Centrum od uzależnień i nadużywania substancji na Uniwersytecie w Kolumbii wynika, że rodziny, które jedzą razem są znacznie mniej podatne na problemy żołądkowe, zaburzenia odżywiania, nadużywanie narkotyków, palenia tytoniu oraz uzależnienia od alkoholu. To niezwykłe, że aż tyle wspaniałych korzyści wynika z powodu tak prostej zasady jaką jest spożywanie rodzinnych posiłków.
- Naprawdę jesteś tym, co jesz.
Chcesz mieć promienną skórę? Zauważ, że stan Twojej skóry zależy od przepływu krwi po substancje odżywcze i tlen, co z kolei wymaga, zdrowych naczyń krwionośnych i stały dopływ czerwonych krwinek wytwarzanych przez szpik kostny.
Najlepszy sposób na utrzymanie zdrowego ciała to stosowanie dobrze urozmaiconej i odżywczej diety. Jeśli marzysz o gęstych , zdrowych i lśniących włosach to najważniejsze jest abyś miała zdrowe mieszki włosowe. Dlatego na pierwszym miejscu stoi posiadanie zdrowego serca do pompowania substancji odżywczych do naszych mieszków, oraz zdrowych płuc, aby dostarczyć im tlen.
Jeśli chodzi o lepszą bystrość umysłu, to należy wiedzieć, że mózg aby być w doskonałym stanie jest zależny od żywotności serca, płuc, wątroby oraz nerek.
Najlepszym sposobem, aby wydobyć swoje najlepsze cechy jest wspieranie ogólnego stanu zdrowia przez inteligentne odżywianie się oraz dietę, która składa się z produktów zbożowych, roślin strączkowych oraz chudych białek, takich jak ryby i soja.