Czerwone owoce i ich właściwości

właściwości żółtych owoców

Krótko opiszę co by było gdybyś regularnie jadła czerwone owoce/warzywa: (a byłoby baaardzo dobrze:D)

Arbuz – przyśpieszy przemianę materii, zawiera dużo wody – moczopędny.

Żurawina – zawiera dużo błonnika, witaminy C, B1, B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny, kwas cytrynowy i jabłkowy. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, działa antybakteryjnie i zwalcza infekcje dróg moczowych. Hamuje powstawanie wrzodów oraz próchnicy, chorób dziąseł. Działa na zęby jak teflon. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób kładu krążenia.

Jabłka czerwone – skórka zawiera pektyny które oczyszczają organizm z toksyn (szczególnie polecane dla palaczy i osób mieszkających w zanieczyszczonym miejscu), zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Witamina C, odkwaszają organizm, zawierają potas i żelazo. (zawierają także cukry więc jemy je rano i koło południa i nie przesadzamy z ilością:) ).

Winogrona czerwone – bogate w witaminy B,C, karoten, zawierają polifenole -antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe działanie, usuwają z organizmu wolne rodniki (odpowiedzialne za przyśpieszanie procesu starzenia organizmu).

Truskawki – zawierają dużo różnych witamin, minerałów oraz pektyny – błonnik, który obniża poziom cholesterolu i neutralizuje substancje toksyczne. Działają podobnie do czosnku – bakteriobójczo.

Czereśnie – zawierają wapno, jod, żelazo (więcej niż wiśnie), witaminy A,B,C i flawonoidy, neutralizują działanie wolnych rodników, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, odkwaszają organizm!
Potas usuwa nadmiar soli. Czereśni nie popija się wodą bo można oprowadzić do biegunki! Nie wolno ich także jeść przed mięsnym posiłkiem – utrudniają jego trawienie.

Pomidory – zawierają dużo witamin i minerałów, nie ma co wymieniać po prostu trzeba ich bardzo dużo jeść :D – dodatkowo mają działanie przeciwnowotworowe, szczególnie ważne są dla panów (największe działanie przeciwnowotworowe odnotowano na raka prostaty)! Regulują przemianę materii, wspaniałe na włosy oraz skórę.

Maliny – witaminy – C,K,B1,B2,PP, karoten,błonnik i związki mineralne. Antybakteryjne i antywirusowe działanie, naturalne właściwości przeczyszczające (duuża ilość błonnika).

Porzeczki czerwone – łagodzą bóle menstruacyjne, działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie (idealne dla osób z cerą tłustą i trądzikową).

Papryka czerwona – Witamina C, antyoksydacyjne właściwości, sole mineralne, obniża ciśnienie, usuwa wolne rodniki, Witaminy C ma czterokrotnie więcej niż cytryna! Surowa i duszona wspomaga procesy trawienia. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.

Granat – witaminy C i E , B,D,E,A, beta karoten, kwas foliowy, działa odmładzająco, uznawany za symbol zdrowia i płodności ale też miłości. wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne.

Grejpfrut – pobudza apetyt, przeciwdziała żylakom, przydatny w leczeniu grzybic, zakażeniu dziąseł, poprawia odporność.

Jeżeli masz taką możliwość wprowadź do swojej codziennej diety jak najwięcej czerwonych owoców i warzyw!

4 Comments

  • Odpowiedz Czerwiec 5, 2014

    Kasia

    Chciałabym Ci na początek powiedzieć że jestem na Ciebie bardzo zła – wstałam o 6, poćwiczyłam potem prysznic śniadanie i dosłownie na moment usiadłam przy laptopie żeby chwilke poczytać bo sesja za pasem. I co? Trafiłąm na Twojego bloga i teraz musze przeczytać wszystko bo jest po prostu fantastyczny … ;) Czy oprocz innych kolorow warzyw jest tez szansa na notkę o przyprawach? Generalnie teraz przy gotowaniu kieruje się zasadą bez soli a dużo zielonego no i to tyle a jestem przekonana ze troche wiedzy na ten temat baaardzo by mi pomoglo, poprawilo smaki, metabolizm, trawienie no… wszystko! Pozdrawiam serdecznie :)

    • Odpowiedz Czerwiec 5, 2014

      Janette

      Ah:) dziękuję ślicznie:) I do nauki w takim razie – potem będzie czas na przyjemności:)
      O przyprawach – no rewelacyjny pomysł:) ale jestem w trakcie pisania 5 a nawet 6 różnych postów więc zobaczymy jak szybko się wyrobię z przyprawami:)
      Również pozdrawiam i życzę dużo energi do nauki i zaliczenia egzaminów w pierwszym terminie!:)

  • Odpowiedz Maj 12, 2014

    Gosia

    Fajowe :) mam nadzieję, że nadejdą inne kolory owoców i warzyw. Widzę że muszę zwiększyć sporzywanie grejpfrutów no i nie wiedziałam że papryka ma tyle wit C :D

    • Odpowiedz Maj 12, 2014

      Janette

      Ja też nie wiedziałam:P na szczęście sezon na papryki się zbliża i będą w bardziej przystępnych cenach niż do tej pory (10 zł to czyste szaleństwo:D)

Dodaj komentarz